Sustav sportske pripreme u ekipnim sportovima

Biotrening HUB kategorije:

SUSTAV SPORTSKE PRIPREME U EKIPNIM SPORTOVIMA: SINERGIJA DOKAZA, PRAKTIČNIH ISKUSTAVA I UMJETNIČKOG IZRIČAJA

Primjer košarkaškog kluba Saski Baskonia i nogometnog kluba Deportivo Alaves, Vitoria-Gasteiz, Baskija, Španjolska (BAL performance system)

Igor Jukić, Luka Milanović, Luka Svilar, Nenad Njaradi, Julio Calleja, Julen Castellano, Sergej Ostojić

Sport je društveni fenomen suvremenog doba. Sportska aktivnost pojavljuje se kao izraz iskonske potrebe čovjeka za konfrontacijom, pa i destrukcijom (pobjeđivanjem) drugog čovjeka/grupe ljudi (protivnika). Sportske ekipe nastupaju pod klupskim ili nacionalnim obilježjima (odjeća, zastava, himna, grbovi) i bore se za sportsku dominaciju. Sportska pravila daju toj težnji za konfrontacijom civilizacijski okvir i kontekst. Budući da konfrontacija među pojedincima i grupama redovito izaziva pozornost javnosti, mnogim je sportašima i sportskim ekipama u interesu ostvariti što povoljniji rezultat i ostaviti što bolji dojam na sportskom polju. Da bi se rezultati ostvarili, potrebno je organizirati primjeren i učinkovit način sportske pripreme. Interesi mnogih sudionika u sportu uzrokuju sustavan pristup sportskoj pripremi (Digel, 2005.). Sportska priprema se može definirati kao kompleksan proces unapređenja svih karakteristika sportaša i sportskih ekipa koje doprinose uspješnijoj konfrontaciji s protivnikom i postizanju sportskih rezultata.

            Smisao sportske pripreme je unaprijeđenje vrhunske sportske izvedbe (high performance in sport). Pri tome se sportska izvedba (prikaz 1) može definirati kao mentalno i tjelesno izražavanje sportaša ili sportske ekipe tijekom sportskih aktivnosti (trening, natjecanje, oporavak) koje se može promatrati (opisati, mjeriti i vrednovati) i mijenjati. Promatranjem (testiranjem, mjerenjem, opisivanjem, analiziranjem) dobivamo dostatne informacije o stanju sportaša i sportske aktivnosti, a mijenjanjem (treningom, netjecanjem, oporavkom, stilom života) unapređujemo sportsku izvedbu (Jukić, 2015b).

Cijeli članak izdan u časopisu Kondicijski trening Volumen 15 broj 2. možete skinuti i pročitati OVDJE

Pratite nas

Poliklinika

Fitness

Kako do nas

Maksimirska 8 (Kvaternik Plaza)

Pronađite nas na karti

Fitness - radno vrijeme

pon-pet
subota
nedjelja

Poliklinika - radno vrijeme

pon-pet
08:00 - 20:00
subota
ne radimo
nedjelja
ne radimo

Javite nam se

Fitness
Poliklinika