Sportska rehabilitacija

Sportska rehabilitacija

Sportska rehabilitacija u Biotrening centru ujedinjuje sportaša i cijeli naš tim fizioterapeuta, kinezioterapeuta, kondicijskih trenera, Mentalnog treninga i nutricionista u jedno.

Povrede su sastavni dio sporta a mi smo tu da pravilnom sportskom rehabilitacijom ubrzamo cijeljenje tkiva, povratak na isti nivo sportaša do ozljede i maksimalno preveniramo ponovno ozljeđivanje.

Naša rehabilitacija je individualna i prilagođena svakom sportašu posebno s puno truda i znanja koje prati najmodernije trendove u svijetu.

Visoko educirani fizioterapeuti i kineziterapeuti s bogatim terenskim iskustvom i teorijskim znanjem u najmodernijem prostoru jamstvo su naše kvalitete i brze rehabilitacije naših klijenata, bili oni sportaši ili rekreativci.

Naš tim barata znanjem i iskustvom iz osteopatije i manualne terapije, a isto tako i nekim naprednijim kinezioterapeutskih metodama kako bi što bezbolnije i uspješnije riješili Vaše probleme:

 1. Kalteborn / Evjenth pristup
 2. Cyriax Metoda
 3. Maitland koncept
 4. IASTM (Instrument assisted soft tissue mobilization)
 5. PNF (proprioceptivna neuromuskularna facilitacija)
 6. Anatomy Trains,
 7. Dry needling
 8. Dynamic Neuromuscular Stabilization DNS
 9. Medical flossing
 10. Kinesio Taping
 11. Cupping terapija

 

 

Cupping terapija

Zahvaljujući sportašima na Olimpijskim igrama u Rio De Janeiru, mnogi su se zainteresirali za jedan drevni oblik terapije star više od 5.000 godina. U centar pažnje lansirao ga je američki plivač Michael Phelps kada se na natjecanju pojavio s ‘misterioznim’ crvenim krugovima na tijelu za koje su mislili da su neke ozljede.

Međutim, krugovi su rezultat terapije čašama, takozvanog ‘cuppinga’. Riječ je o tradicionalnoj terapeutskoj metodi prisutnoj u mnogim kulturama svijeta a danas se koristi u svim dijelovima svijeta i omiljena je zbog neškodljivosti te ugodnog relaksirajućeg efekta.

Cupping terapija je vrlo moćna tehnika koja djeluje lokalno na problematičnim područjima, poboljšava cirkulaciju te pospješuje zdravstveno stanje i vitalnost cijelog organizma. U cijelom procesu ove tehnike koristi se moć vakuuma koja vraća cirkulaciju u zone obuhvaćene boli i tako omogućuje dovoljne količine nutrijenata za njihovo liječenje.

U prošlosti se efekt vakuuma postizao zagrijavanjem zraka unutar čaše prije polaganja na kožu. Kako se zrak počinje hladiti tako se stvara prirodni vakuum koji masira bolno područje.

U novije vrijeme se vakuum postiže pumpicama kojima se jednostavno isiše zrak iz čaše. U oba slučaja princip je isti – vakuum povlači krv u bolna područja i dovodi do povećanog unosa nutrijenata u određene dijelove i samim time ubrzava proces liječenja. Mi koristimo tehnike sa silikonskim i plastičnim čašama u dinamičnom ili statičnom obliku primjene.

Za najveći broj ljudi cupping je sasvim sigurna tehnika koja olakšava bol i napetosti u mišićima. Svejedno, prije podlijeganja jednom ovakvom tretmanu poželjno je konzultirati se sa svojim terapeutom. Većina tretmana se u najvećoj mjeri koristi za smanjenje boli na području leđa ali mnogi primjenjuju vakuum na području trbuha ili ruku. Ovi tretmani pružaju osjećaj ugode i olakšanja od boli, upala ili grčenja mišića. Također, mnoge žene na ovaj način suzbijaju tegobe vezane uz menstrualni ciklus. Osim na leđima i vratu, cupping terapiju možemo koristiti i kod problema sa celulitom, na nogama i bedrima.

Pokazala se odličnom metodom za preoblikovanje tijela, a u posljednje se vrijeme učestalo koristi za masažu lica, vrata i dekoltea, jer čaše potiču cirkulaciju i poboljšavaju tonus mišića, dajući fantastičan lifting efekt.

Možemo ga koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim manualnim procedurama, kod vratobolje, križobolje,  smrznutog ramena i slično. Cupping terapija se naročito preporuča kod sportaša i bolesnika gdje klasična terapija nije preporučljiva ili je kontraindicirana.

 

 

Osteopatija

Osteopatija je znanost, vještina, umjetnost  i filozofija. Funkcionalna manualna medicina, komplementarna klasičnoj medicini koja traži blokade u tijelu i razloge za te blokade. Postupke koje rabi pri dijagnosticiranju i liječenju potiču zdravo funkcioniranje čovjeka u cjelini ispravljajući mehaničke neravnoteže unutar i među tjelesnim strukturama. Smatra da svaki  lokalni problem treba tretirati u kontekstu cijele osobe. Promatra pozornost svemu onome što je u funkciji zdravlja. Tretira cijelu osobu na fizičkoj, emocionalnoj, psihičkoj i spiritualnoj razini. Koristi se preventivno, u ortopediji,reumatologiji,traumatologiji,pedijatiriji,stomatologiji,sportu,veterinarskoj medicini.

PRINCIPI OSTEOPATIJE:

1.Aretrija vlada (misli se na cirkulaciju), potrebno je deblokirati cirkulaciju i time omogućiti optimum hranjivih tvari stanicama, čime utječemo na promjenu kvalitete tkiva.

2.Funkcionalno jedinstvo- svi dijelovi tijela su funkcionalno povezani i svaki utječe na onaj drugi. Fascija povezuje cijelo tijelo.

 1. Struktura vlada funkcijom, funkcija vlada strukturom.
 2. Autoregulacija- tijelo ima mogućnost samoizlječenje

 

 

Kalteborn/Evjenth pristup

Manualna fizioterapija po Kalteborn/Evjenth pristupu specijalistički je dio mišićno koštane fizioterapije koji se sastoji od diferencijalnog i specifičnog pregleda. Terapije zglobova, mišića i perifernih živaca. Pregled započinje diferencijalnim pregledom strukture koje mogu uzrokovati bol i ograničenje pokreta. Te strukture su zglobovi, mišići, živci. Kada se odgonetne u kojem je zglobu problem počinje specifičan pregled zgloba koji uključuje aktivne i pasivne pokrete, ispitivanje krajnjeg osjeta i translatornih pokreta. Kod pregleda mišića koriste se testovi s otporom i duljinom mišića,  a testiranje živca uključuje neurološko testiranje refleksa, senzibiliteta te neurodinamičko testiranje pokretljivosti živca.

Kada se pronađe specifičan problem koji uzrokuje smanjenu funkcionalnu aktivnost kreće se sa mobilizacijom ili stabilizacijom. Ako se radi o hipomobilnim zglobovima ili mišićima koriste se razne tehnike mobilizacije – funkcionalna masaža, frikcijska masaža istezanje preko postizometričke relaksacije, zadržana frikcija na submaksimalno istegnutom mišiću i autoistezanje. Za povećanje stabilnosti koriste se specifične stabilizacijske tehnike preko mišića.

Ako se nađe problem živca, radi se dekompresijska terapija trakcijom maksimalnim otvaranjem kanala gdje živac prolazi i klizanjem živca.  Pozitivni znakovi oštećenja gornjeg motornog neurona kontraindikacija su za manualnu fizioterapiju (ako problem prvo nije dijagnosticiran od neurologa).

Na kraju, ponovnim translatornim gibanjem i funkcionalnim pokretom, ispituje se učinak terapije.

 

 

Cyriax metoda

Jedna od prvih metoda u manualnoj medicini koja je spojila i razvijala izuzetno temeljitu dijagnostiku i terapiju istovremeno. Ono što ju čini drugačijom jeste pomoć terapeutu da kroz cijeli niz specifičnih testiranja sa velikom sigurnošću može utvrditi oštećenu strukturu, mjesto i jačinu oštećenja. Od terapijskog dijela najveću ulogu ima frikcijska masaža, koja je izuzetno bitna kod svih vrsta oštećenja jer se pomoću nje dovodi svježa krv iz okoline na mjesto oštećenja i na taj način se postiže bolja prokrvljenost a time i brže cijeljenje tkiva.

 

 

 

Maitland Concept

Spada u sami vrh manualnih terapija i radi se o konceptu (što znači) ujedinjenje različitih metoda u jednu. Maitland se bavi problematikom i bolestima u zglobovima, mišićima i živčanom sustavu s akutnim i kroničnim problemima. U terapiji koristi pokrete u zglobovima koje čovjek ne može sam proizvesti (akcesorni pokreti) a od velike su važnosti za povećanje opsega pokreta i smanjenje boli. Također se primjenjuju elementi kiropraktike i rad na klizanju živaca kroz dinamičko istezanje tzv. neurodinamika.

 

 

 

IASTM (Instrument assissted soft tissue mobilization)

IASTM (Instrument assissted soft tissue mobilization) je tehnika koja dovodi do opuštanja mišića, ligamenata i fascija pomoću specijalnih metalnih instrumenata. Tehnika postoji već tisućama godina koja se koristila još u drevnoj Kineskoj medicini pomoću kamena, drveta i plastike da bi znanstvenici modernog doba to prepoznali i napravili istraživanja kako bi razvili naprednije instrumente koji će dati još bolje rezultate. Danas je IASTM neizostavna tehnika u svim boljim svjetskim klinikama i sportskim klubovima. Tehnika se koristi za brzo opuštanje mekih tkiva te se zbog toga najviše koristi u sportu gdje je potreban brzi rezultat, ali se također koristi  i kod ostale populacije.

Koristi se ne samo kao tretman za bol ili ozljedu, već i za rješavanja ograničenog opsega pokreta uzrokovanog problemom mekih tkiva. Korištenje IASTM tehnike u zadnjih pet godina rapidno raste zbog zadovoljstva pacijenata i praktičara koji takvu uslugu pružaju, ali i brojnih istraživanja koja su pokazala brojne benefite i efikasnost IASTM metode.

IASTM se koristi za stimulaciju oštećenog tkiva kao odgovor tijela, ožiljke i problematiku centralnog živčanog sustava na podražaj s ciljem opuštanja mišića, tretiranja ozljede ili oslobađanje ograničenog pokreta.

 

 

 

Dry needling

Metoda za kontrolu i smanjenje boli te funkcionalnu rehabilitaciju kroz apliciranje akupunkturnih igli. Neurofiziološki je dokazana metoda koja je  bila podvrgnuta anatomskim i biomehaničkim testiranjima. Za razliku od akupunkture koja se temelji na meridijanima i nije znanstveno pokrijepljena jedino zajedničko su  im igle za tretman. Igla koja je vrlo tanka uvodi se na tzv. „trigger točke“ i puteve boli koji su odgovorni za bolju provodljivost impulsa i smanjenje boli. Također, iglom je moguće stimulirati hrskavicu i izazivanjem mikro trauma ubrzati regeneraciju. S tretmanom dry needling moguće je postići izvrsne rezultate kod povećane mišićne napetosti i povišenog tonusa te povećati opseg pokreta u zglobu.

 

 

 

Anatomy Trains

Anatomy Trains, osnovan od strane Thomasa Myersa, bazira se na fasciji i miofascijalnoj anatomskoj povezanosti te nam daje smjernice kako bi prepoznali obrasce u tijelu i napravili željenu  promjenu. Kako bi Vam približili ideju koncepta važno je znati da je fascija tanka ovojnica koja obavija sve strukture u tijelu, jasno je vidljiva pri disekcijama tijela i gdje vrlo očito povezuje strukture. S obzirom da je bogata receptorima, terapeuti je često smatraju  „najinteligentnijim“ tkivom te ima veliku važnosti u manipulaciji sa ostalim strukturama kojima određuje smjer, oblik, položaj itd.

Miofascijalni meridijani, točnije njih 12, u sistemu Anatmy Trainsa spajaju mišiće,  koje smo dosad učili kao zasebne jedinke, u funkcionalne cjeline unutar fascije. Svaki meridijan je egzaktno definiran, odnosno zna se točno koji segmenti lokomotornog sustava (kosti, mišići, ligamenti…) pripadaju kojem meridijanu  i svaki meridijan ima svoju ulogu u posturi i pokretu, što nas dovodi do razumijevanja neuromiofascijalne mreže.

Anatomy trains vodi ka praktičnim novim holističkim strategijama za poboljšanje stabilnosti , koordinacije i rješavanju dugogodišinjih kompenzacijiskih mehanizama u posturi i obrascima pokreta. Manualnim pristupom i aktivnim vježbama pristupa se rehabilitaciji ozljeda svih vrsta , poboljšava se držanje ili pak se pospješuje izvedba vrhunskih sportaša u svrhu krajnjeg cilja-  poboljšanja kinestetičkog kvocijenta odnosno tjelesne inteligencije.

 

 

 

Dynamic Neuromuscular Stabilization – DNS

Nova metoda stabilizacijskih vježbi koja ima za cilj aktivaciju i jačanje intrizične muskulature kralježnice. Intrizična muskulatura nalazi se tik uz kralježnicu i ona se ne vidi, ali ima izuzetnu ulogu u stabilizaciji i održavanju iste. DNS nije samo tehnika vježbanja već je strategija preko koje mozak bolje razumije kompletni lokomotorni sistem. DNS bazu čine mišići koji povezuju kralješke (multifidi), duboki mišići vrata, dijafragma, trbušni zid i mišići zdjeličnog dna. Tehnika koristi i bazira se na elementima pokretanja zdravog djeteta od 3.mj pa do godinu dana. Dijete u tom periodu koristi svoje tijelo sa minimalnim utroškom energije, najekonomičnije izvodi pokrete s izraženim disanjem (u trbuh) koje mu daje dodatnu stabilizaciju u trupu. Cilj je preslikati obrazce pokretanja djeteta na odraslu osobu koja je, naravno to izgubila. Ova metoda je izvanredna u radu sa sportašima, koji kad nauče pravilno disati i izvoditi pokrete, mogu poboljšati svoje fizičke performanse.

 

 

 

PNF (proprioceptivna neuromuskularna facilitacija)

PNF je cjeloviti koncept koji se razvio 1940 -ih tokom epidemije poliomijelitisa. Pioniri su bili dr Herman Kabat i fizioterapeutkinje Margaret Knott i Dorothy Voss te se danas  koristi od strane fizioterapeuta kako bi kod pacijenta iskoristili neiskorištene psihofizičke potencijale radilo se to o osobi koja je pretrpila moždani udar ili o vrhunskim sportašima. Koncept  nam isto tako omogućava podroban pristup i skrb o pacijentu, vođeni evidencijom i nastojanju optimizacije pokreta odnosno aktivnosti.

Sam naziv govori nam da se u radu koristi stimulacija proprioceptora i eksteroceptora za dobivanje senzornog inputa (propriocepcija), pomoću mišića i živaca tražimo motorni odgovor (neuromuskularno) te facilitiramo odnosno dajemo mogućnost iniciranja pokreta. Filozofija PNF-a sastoji se od pozitivnog i ciljanog pristupa, gledanje osobe kao cjelinu, mogućnost mobilizacije rezervi, motorne kontrole i motornog učenja.

Manualni kontat je izuzetno bitan jer osim što nam daje puno informacija o pacijentovom stanju daje i određenu stimulaciju za pokret, odnosno, uzorke poketa koji su uvijek trodimenzionalni sa svojim spiralnim i dijagonalnim komponentama polazeći od činjenice da mozak nezna ništa o mišićima već samo prepoznaje pokret.

PNF je indiciran kad želimo smanjiti tonus ili bol, povećati opseg poketa, kada želimo raditi na intermuskularnoj i intramuskularnoj koordinciji te pri motoričkom učenju gdje svaki cilj učenja zahtjeva određenu tehniku.

 

 

 

Kinesio Taping

Kinesio Taping je razvijen u Japanu prije više od 25 godina a tehnika je bazirana na procesu poticanja liječenja vlastitog tijela. Dokazuje svoju efikasnost aktivacijom neuroloških i cirkulatornih sistema. Ova metoda, proizlazi iz kineziologije. Mišići, osim funkcije pokretanja tijela, vrše kontrolu u cirkulaciji venskih i limfnih tekućina kao i tjelesne temperature.

Kinesio Taping je tehnika koja koristi specijalnu traku, a svojim jedinstvenim biomehaničkim terapijskim efektom višestruko pomaže. Kinesio Taping traka imitira svojstva kože i ovisno o terapijskom cilju, primjenjuje se u različitim stupnjevima napetosti. Koristi se u različitim poljima fizioterapije, kao pomoć drugim rehabilitacijskim metodama i manualnim tehnikama u cilju boljih terapijskih efekata. To je princip tretiranja mišićnog poremećaja, smanjenja limfedema i boli.

Upotreba Kinesio Tapinga omogućava prevenciju ozljeda u sportu, tretman ozljeda, edema i smanjenja boli i također se koristi u pedijatriji radi ispravljanja posturalnih odnosa. Osoba koja nosi Kinesio Tape može ga koristiti do 10 dana ovisno o željenom terapijskom učinku u dogovoru sa terapeutom. Za cijelo to vrijeme se traka se može prati bez bojazni da će se odlijepiti samo se ne smije sušiti sa fenom.

Ciljevi Kinesio Tapinga:

 1. Ispravljanje mišićne funkcije. Pospješuje ili smanjuje mišićnu napetost ovisno o tehnici postavljanja. Kroz ovu tehniku djelujemo na pravilne odnose mišića i potičemo bolju kontrolu pokreta.
 2. Povećavanje cirkulacije krvi i limfe. Kinesio Taping pomaže u eliminaciji edema i hematoma.
 3. Djeluje na smanjivanje pritiska na receptore bola.
 4. Djeluje kao pomoć pri korekciji zglobne nepravilnosti. Kinesio Taping metodom kroz poboljšanje funkcije mišića i vezivnog tkiva korigiramo nepravilnu poziciju zgloba i omogućavamo bolje posturalne odnose, ravnomjerno korištenje zglobnih ploha i sprečavamo sekundarne patološke promjene.

 

 

 

Medical Flossing

Medical Flossing je specijalna fizioterapijska tehnika koja je vrlo korisna i praktična te daje zavidne instant rezultate. Ima jako široku primjenu u sportskoj ali i generalnoj fizioterapiji.

Medical Flossing je terapijska  metoda u kojoj se koristi traka od lateks gume koja djeluje na površinu kože visokom kohezijskom silom.

Metoda djeluje na krvožilni i senzomotorički sustav ljudi i ima pozitivan utjecaj na autonomne reparativne mehanizme u tijelu Njezina praktičnost najviše dolazi do izražaja kod sportaša zbog toga što sportske ozljede zahtjevaju brži oporavak tijekom turnira, za vrijeme i nakon utakmice. Djeluje na mio fascialni sustav, limfni sustav te vegetativni živčani sustav.

Glavni cilj primjene su smanjenje boli i povečanje opsega pokreta.

Pratite nas

Poliklinika

Fitness

Kako do nas

Maksimirska 8 (Kvaternik Plaza)

Pronađite nas na karti

Fitness - radno vrijeme

pon-pet
subota
nedjelja

Poliklinika - radno vrijeme

pon-pet
08:00 - 20:00
subota
ne radimo
nedjelja
ne radimo

Javite nam se

Fitness
Poliklinika