Masaže

Medicinska masaža

Medicinska masaža je metoda fizikalne terapije koja se služi nizom sustavnih pokreta na tijelu s ciljem manipulacije tjelesnih tkiva (kože, potkožja, mišićnog sustava i mišićne fascije). Medicinsku masažu primjenjujemo usmjeravajući se prema dijagnostici i problemu radi koje se osoba javila. Izvodi se ručno u svrhu izravnog i neizravnog djelovanja na mišićni, živčani sustav te cirkulaciju i limfu. Medicinska masaža također je odlična za pripremu tkiva za tehnike mobilizacije ili manipulacije. Takva kombinacija donosi dugotrajne rezultate jer ide s ciljem traženja uzroka problema, a ne samog problema te je sastavi dio rehabilitacijskog plana liječenja.

Dobrobiti medicinske masaže su mnogobrojne, a neke od njih su poboljšanje sna, uklanjanja napetosti, bolova muskulature, iscjeljivanje psihičkih napetosti, glavobolja i ostalog.

 

INDIKACIJE:

Bol u leđima, glavobolje, depresije, stres, probavne smetnje, grčevi, mišićna atrofija, problemi s cirkulacijom, reumatske tegobe.

 

KONTRAINDIKACIJE:

Akutne upale, febrilna stanja, proširene vene, otvorene rane, svi oblici krvarenja, maligni procesi, ulkusi, tromboza, svježe traume, opekline, ekcemi.

 

ŠTO BI BILO DOBRO NAPRAVITI PRIJE I POSLIJE MASAŽE

  • preporučljivo je ne jesti ništa najmanje sat vremena prije masaže
  • prije masaže je obavezno tuširanje ne samo radi higijenskih razloga, nego kao uvodni i relaksirajući postupak kojim se vrši površinski peeling kože i opuštaju mišići
  • preporučuje se da se nakon masaže ne skida naneseno ulje kako bi se bolje apsorbiralo i nahranilo kožu i time učinak bio još potpuniji
  • poželjno je nakon tretmana popiti čašu vode ili neki drugi nezaslađeni napitak

 

Sportska masaža

Sportska masaža koristi se u svrhu prevencije i liječenja ozljeda sportaša. Sastavni je dio treninga i natjecanja te ima jako važna ulogu u životu profesionalnih sportaša. Redovito masiranje sprječava nastanak ozljeda, a ako se i dogode skraćuju vrijeme oporavka. Također održava bolju pokretljivost, opušta napete mišiće i pruža dodatnu fleksibilnost, povećava veću opskrbu tijela kisikom i hranjivim tvarima. Razlika između sportske masaže i medicinske je što se osim mišića masiraju ligamenti i tetive koji su izloženi većem naprezanju. Sportsku masažu možemo podijeliti u dvije kategorije ovisno o vremenu kada se izvodi i u odnosu na trening ili natjecanje.

 

Pripremajuća:

Masaža izvodi se od 30 minuta do 24 sata prije sportskog događaja. Cilj je povećati cirkulaciju, fleksibilnost i mentalnu budnost. Može se kombinirati s vježbama istezanja i zagrijavanja. Izvodi se kratko, brzo, radi zagrijavanja i povećanja protoka krvi. Pripremajuća masaža smanjuje stres i tjeskobu sportaša, a povećava spremnost i koncentraciju.

 

Odmarajuća:

Masaža se provodi nakon treninga ili natjecanja s ciljem bržeg oporavka od napora. Može se kombinirati s vježbama i istezanjem. Izvodi se polako i temeljito. Masažom se razgrađuje jedan dio mliječne kiseline, smanjuje se tonus mišića, vraća fleksibilnost, snižava krvni tlak, ubrzava oporavak od mikro-trauma koje nastaju tijekom aktivnosti.

Pratite nas

Poliklinika

Fitness

Kako do nas

Maksimirska 8 (Kvaternik Plaza)

Pronađite nas na karti

Fitness - radno vrijeme

pon-pet
subota
nedjelja

Poliklinika - radno vrijeme

pon-pet
08:00 - 20:00
subota
ne radimo
nedjelja
ne radimo

Javite nam se

Fitness
Poliklinika